Přihlášení a registrace Košík

Kvalitní podlahy a dveře | vzorkovna a sklad v Praze

Zavolejte nám: +420 776 131 246 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

Vydáno: 01. 04. 2021

Lepenou nebo plovoucí vinylovou podlahu? Jakou vybrat, abyste byli spokojení

Výběr podlahy je poměrně náročná záležitost. Musíte si zjistit spoustu informací, abyste se dokázali správně rozhodnout. V tomto článku vám popíšeme rozdíl mezi plovoucí vinylovou podlahou se zámkovým click spojem a lepenou variantou spojenou s podkladem.

Lepenou nebo plovoucí vinylovou podlahu?

Vinylové podlahy jsou mimořádně odolné

Vinylové podlahové krytiny jsou mezi lidmi v posledních letech velice populární. Proč? Důvodem jsou skvělé vlastnosti:

  • vinylové podlahy jsou mimořádně odolné, takže povrch není snadné mechanicky poškodit

  • povrch dobře odolává i některým chemickým vlivům

  • podlaha z vinylu má antistatické vlastnosti, díky tomu se na ní nedrží prachové částečky

  • je příjemně měkká na došlap

  • protiskluzová úprava se hodí v domácnostech, ve kterých jsou děti a domácí mazlíčci

  • některé vinylové podlahy jsou voděodolné, takže se mohou instalovat i do koupelen a kuchyní

  • pro vinylové podlahy je typická dlouhá životnost

Obrovskou výhodou je také dostupnost mnoha dekorů, ze kterých si vyberou i nároční zákazníci. Vinylová podlaha může věrně imitovat dřevo, kámen, kov a další povrchy. Pokud chcete do svého domova něco speciálního, v sekci vinylových podlah si určitě vyberete. Pestrá škála barev zahrnuje všechny myslitelné odstíny od bílé až po černou. Hitem posledních let jsou především teplé dřevěné dekory v různých odstínech hnědé, ale rozhodně to neznamená, že byste si nemohli do svého domova vybrat jiné provedení.

A teď k tomu složitějšímu rozhodování. Je lepší si vybrat lepenou vinylovou podlahu nebo vinylovou podlahu se zámkovými spoji?

O výhodách a nevýhodách lepené vinylové podlahy

Je dobré zmínit, že lepené vinylové podlahy jsou dostupné ve dvojím provedení – v dílcích a v rolích. V článku se budeme věnovat lepeným vinylovým dílcům.

Přes vinylové dílce dobře proniká teplo, proto je výhodné pod lepenou vinylovou podlahu nainstalovat podlahové topení. Za dobrou tepelnou prostupnost může malá tloušťka podlahy, která však neubírá z odolnosti. Dílce jsou silné pouze 2-3 mm

Pevné spojení s podkladem dodává podlaze skvělou voděodolnost, proto se s oblibou používá do kuchyní, koupelen a na toalety. 

Výhodná je i cena, ke které ale ještě musíme připočítat náklady za ošetření podkladu a za nákup speciálního podlahářského lepidla.

Tím se volně dostáváme k pokládce lepených vinylových podlah. Pokud nepatříte mezi zkušené kutily, radši si na pokládku přizvěte odborníka. Nebudete tak muset řešit nepříjemnosti spojené s nesprávně položenou podlahou.

A jak se postupuje? Jednoduše. Na hladký a suchý podklad, který jste si předtím pomocí samonivelační stěrky srovnali do roviny, můžete postupně lepit jednotlivé dílce vinylové podlahy pomocí speciálního podlahářského lepidla. Na závěr se musí celá podlaha ještě pořádně uválcovat válcem o hmotnosti minimálně 50 kg.

Lepená vinylová podlaha se hodí do bytových domů, kancelářských prostor, do obchodních center, na úřady, do provozoven i na další exponovaná místa. Je to odolná podlaha, která vám bude skvěle sloužit i několik desetiletí.

Plovoucí vinylové podlahy – výhody a nevýhody

Vinylové dílce se zámkovým spojem mají tloušťku 4-10 mm, což znamená, že jsou nepatrně silnější. Díky tomu bude podlaha působit na dotek tepleji i v chladnějších měsících. Pokud se rozhodnete instalovat podlahové vytápění, rozhodně nešlápnete vedle.

Poměrně velkou výhodou plovoucí vinylové podlahy je relativně snadná pokládka, kterou s trochou snahy zvládne v podstatě kdokoliv. Pomocí řezacího nože zkrátíte jednotlivé dílce na potřebnou délku a potom zámkové spoje zacvaknete do sebe. 

V případě, že dojde k poškození plovoucí vinylové podlahy, máte možnost snadné opravy. Stačí rozebrat pouze část podlahy a poškozené dílce vyměnit. Potom vinylovou podlahu zase sestavíte a nikdo nic nepozná. 

Pozor si dejte, pokud chcete plovoucí vinylovou podlahu instalovat do vlhkých prostor. Do koupelen a kuchyní musíte zvolit plovoucí podlahu s voděodolným zámkem.

Vlastnosti plovoucí podlahy můžete jednoduše upravit také použitím speciálních podložek pod podlahu, které se dají koupit zvlášť, ale také už jako součást podlahy.

Nejste na to sami. Odborník vám poradí

Shrnout všechno do několika odstavců se opravdu nedá. Snažili jsme se vysvětlit aspoň několik základních bodů. Teď už snad víte, proč jsou vinylové podlahy v poslední době tolik oblíbené. Znáte plusy a mínusy konkrétních pokládek. A dokážete si představit, která varianta pro vás bude výhodnější.

Přesto se určitě vyplatí kontaktovat odborníka. Ve Floodoor.cz vám s výběrem rádi pomůžeme, a pokud budete potřebovat, postaráme se i o odbornou pokládku.

Galerie

Lepenou nebo plovoucí vinylovou podlahu? Lepenou nebo plovoucí vinylovou podlahu? Lepenou nebo plovoucí vinylovou podlahu? Lepenou nebo plovoucí vinylovou podlahu? Lepenou nebo plovoucí vinylovou podlahu?

Další články:

Zavolejte nám: +420 776 131 246 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.